Сайт працює в тестовому режимі
Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Увага! Пероральна вакцинація тварин!

З метою профілактики та зменшення захворюваності на сказ в дикій фауні, відповідно до виконання наказу Держпродспоживслужби від 30.04.2024 № 251 «Про організацію заходів з проведення весняної кампанії пероральної імунізації диких м′ясоїдних тварин у 2024 році» та забезпечення виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб в Івано-Франківській області, у третій декаді травня 2024 року буде проводитись планова пероральна імунізація диких та бродячих м’ясоїдних тварин на території Надвірнянського району.


Пероральна імунізація від сказу – один із способів вакцинації тварин, яких неможливо відловити щоб вакцинувати класично (внутрішньом’язево або підшкірно). Такий спосіб вакцинації застосовують для диких та бродячих тварин, у яких після поїдання поживної принади з вакциною на 21 день формується імунітет до збудника сказу і триває мінімум 1 рік.
Враховуючи введення воєнного стану в Україні, весняна компанія з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території Надвірнянського району буде проводитись методом наземного розподілу принад робочими групами.
При цьому будуть застосовуватись спеціальні приманки із антирабічною вакциною для диких м’ясоїдних тварин, які безпечні для людей та інших тварин.
Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна, у середині – желеподібна капсула з вакциною проти сказу.
Принади з вакциною будуть розкладатися на узліссях, обабіч доріг, сільськогосподарських угідь, в лісах, на перехрестях доріг а також навколо населених пунктів тощо.
Такі заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в області.
Звертаємось до мешканців району із порозумінням віднестись до проведення заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, а саме при виявлені принад не руйнувати їх, не брати в руки щоб залишити привабливими для тварин, адже профілактика сказу тварин – це безпека здоров’я людей!