Сайт працює в тестовому режимі
Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

50-у річницю створення ФК “Скеля” відначили в громаді.

11 серпня 2024 року футбольний клуб «Скеля» відзначив свій 50-літній ювілей та перегорнув ще одну сторінку в історії пнівського футболу, якому, за історичними переказами, в 2024 році виповнюється 150 років.

Спортивне свято в с. Пнів розпочалося з історичного товариського матчу між збірною ветеранів пнівського футболу різних років та футбольною збірною адміністрації Пасічнянської територіальної громади. З ініціативи арбітра матчу Дмитра Прокопечка, товариська зустріч стартувала з хвилини мовчання за загиблими Героями України. Також символічним моментом став той факт, що м’яч у гру, після свистка арбітра, вводили найстарші ветерани Василь Колейко, Василь Гайдук, Михайло Гладиш, Михайло Горбовий. Двотаймовий матч, під час якого ветерани згадали молодість, свої спортивні досягнення й перемоги, завершився нічиєю – 2:2. Тож на кінець матчу відбулася серія пенальті, за підсумками якої перемогла ветеранська збірна з рахунком 10:8.

Після товариського футбольного матчу святкування ювілею футбольного клубу «Скеля», який у різні часи ще називався «СТАРТ» та «ПНІВ-УТТ», продовжилося на спортивному майданчику зі штучним покриття, який на час спортивного заходу відіграв роль імпровізованої сцени.

На майданчику був розгорнутий банер з логотипом ФК «Скеля», написом «50 РОКІВ», та представлені всі нагороди – Кубки, які здобула команда за підсумками багатьох футбольних сезонів.

Всіх хто має відношення до пнівського футболу: ветеранів, арбітрів, тренерів, меценатів, численних вболівальників, з позитивним спортивним святом – 50-ою річницею створення ФК «Скеля» привітав ведучий спортивного заходу, начальник відділу культури Олексій Томин.

Олексій Томин коротко ознайомив всіх присутніх з історією пнівського футболу, який офіційно зародився 1974 року завдяки ініціативній групі хлопців з 10 класу Пнівської середньої школи, а саме Букатюка Івана, Волощука Михайла, Кізіва Василя, Гайдука Василя, Савуляка Василя. Будучи затятими любителями гри у футбол, хлопці, за підтримки та допомоги директора Пнівської середньої школи Івашини Олексія Никифоровича, облаштували футбольне поле біля потічка «Забережник», а за 100 рублів, які виділив тодішній директор радгоспу «Надвірнянський», хлопці купили чотири пари бутсів, власниками котрих стали хлопці з ініціативної групи. Решта гравців грали в кедах, а дехто, навіть у бутсах, придбаних за власний кошт. Пізніше, все той же директор радгоспу, виділив ще кошти, за які хлопці придбали повний комплект футболок зеленого кольору з білими комірцями. Футбольні труси купляли за власний кошт і старалися, щоб вони були червоного кольору. Щодо гетрів, то в них не всі навіть грали. Варто ще зазначити, що ще до того, як у Пньові облаштували стадіон, хлопці тренувалися або всередині Пнівського замку, або біля річки «Бистриця Надвірнянська» – на «Зарінках».

Про те, як зароджувався пнівський футбол, від початку створення команди і до сьогоднішніх днів, можна прочитати в книзі «ІСТОРІЯ ПНІВСЬКОГО ФУТБОЛУ», яку за спогадами жителів с. Пнів Василя Гайдука, Дмитра Прокопечка, Михайла Войсовича та матеріалами Олександра Тищенка та Володимира Питлюка підготував автор книги «Наші», волонтер – пнівчанин Василь Сіщук.

Футбольним гаслом «Від Бистриці до Франківська – найсильніша «Скеля» Пнівська», яке стало, так би мовити, офіційним гаслом для ФК «Скеля», розпочав свій привітальний виступ Пасічнянський сільський голова Андрій Гунда. Очільник громади привітав ветеранів, гравців та фундаторів пнівського футболу з ювілеєм, та наголосив на тому, що за історичними переказами, перший футбольний матч на Прикарпаті та на Надвірнянщині, був проведений на Пнівському замку в 1874 році, тому можна вважати, що історія пнівського футболу сягає 150 років. Голова громади також відзначив, що керівництво громади дбає про футбол, підтримує всі 5 футбольних команд, та вітає створення в громаді, більшої кількості команд, адже чим більше футбольних колективів, тим більше жителів громади займається спортом.

На урочистий спортивний захід, щоб привітати футбольну команду «Скеля» та вболівальників з ювілеєм, також завітали староста Пнівського старостинського округу, ветеран «Скелі» Василь Гладиш,

екс-гравці футбольної команди с. Камінна Михайло Горбовий та Мирон Гільтяйчук,

голова Надвірнянської районної асоціації футболу Руслан Нестерук,

голова гррмадсько-спортивної організації «Скеля» Михайло Войсович,

екс-гравець збірної України Роман Максим’юк,

арбітр Дмитро Прокопечко,

підприємець-меценат Степан Ломпас,

автор книг «Наші» та «Історія Пнівського футболу» Василь Сіщук,

редактор газети «Народна Воля» Іван Гриджук, тренер ФК “Скеля” Ігор Зеленюк.

Виступачі почергово вітали з ювілейною датою ветеранів футболу, гравців «Скелі», вболівальників, всіх присутніх, висловлювали щирі поздоровлення, побажання та вдячність футболістам, тренерам, меценатам, керівництву Пасічнянської громади, та всім причетним до пнівського футболу, за сумлінну працю і вагомий внесок у становлення та розвиток цього аматорського виду спорту.

З нагоди великої спортивної дати, почесними нагородами, подарунками та сувенірами були відзначені всі ті, хто зробив великий вклад в розвиток пнівського футболу;

гравці –ветерани, які зіграли перший домашній матч проти команди с. Камінна, (матч завершився перемогою пнівчан з рахунком 3 – 2), і котрі стали першими Чемпіонами району та володарями Кубка;

футболісти-ветерани команди з с. Камінна, учасники першого матчу з пнівською «Скелею» – Михайло Горбовий та Мирон Гільтяйчук;

учасники ювілейного історичного товариського матчу між збірною ветеранів пнівського футболу – збірна адміністрації Пасічнянської ТГ;

гравці пнівської «Скелі», які в складі ЗСУ захищають Україну – Тарас Дутчак та Володимир Гуменюк; екс-гравець збірної України Роман Максим’юк; арбітр, що починав своє суддівство ще шістнадцятилітнім, Дмитро Прокопечко; підприємець-меценат Степан Ломпас; автор книги «Історія Пнівського футболу» Василь Сіщук, тренер ФК «Скеля» Ігор Зеленюк; гравці «Скелі» (Пнів) останніх футбольних сезонів, які в запеклій боротьбі здобули Кубки сезону 2019, 2021, 2024 років, Кубка пам’яті Небесної Сотні 2023 року; відеооператор Володимир Питлюк; редактор газети «Народна Воля» Іван Гриджук та адміністратор інтернет – сайту «Футбол Надвірнянщини» Олександр Тищенко.

Від сільського голови Андрія Гунди та організаторів ювілейного спортивного заходу – Управління світи, культури, молоді та спорту Пасічнянської сільської ради, ФК «Скеля» отримав потрібні подарунки для футбольного клубу: бокові прапорці, футбольні сітки, прапорці арбітрів.

На знак вдячності та за всебічну підтримку ФК «Скеля» і розвиток футболу в громаді, голова ГСО «Скеля» Михайло Войсович від імені «скелястих» вручив сільському голові Андрію Гунді футболку з емблемою та символікою «Скелі».

По завершенні ювілейного спортивного заходу всі бажаючі зробили пам’ятні світлини на згадку про таку знаменну подію в історії пнівського футболу.