Сайт працює в тестовому режимі
Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

У Биткові відчинив двері “Дім милосердя святої Варвари”

У селищі Битків Надвірнянського району 6 липня благодійний фонд “Карітас-Надвірна” відкрив шелтер для переселенців “Дім милосердя святої Варвари”. Це — другий прихисток, який створили в межах проєкту “Реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні”. 

У прихистку планують поселити 50 переселенців, а при потребі — і до 70. Будівля, де нині працює шетлер, зведена ще в 1924 році. Раніше тут була лікарня. Та останні 3 роки приміщення було в занедбаному стані.

Ремонт приміщення розпочали в жовтні 2022 року. Тут є капличка та кімната психолога, 10 окремих кімнат, облаштованих меблями, загальні санвузли з душовими, пральна кімната та дві кухні.

Окрім прихистку, у селищі Битків планують розвивати соціальне підприємництво — створити комплекс “Проживай і працюй”, щоб забезпечити переселенців робочими місцями.

Більшість грошей на облаштування шелтеру залучили від міжнародних донорів. “Карітас Корея” виділив 2 млн 700 тис. грн. Пасічнянська сільська рада нам допомогла — дала в межах одного мільйона. Також були залучені кошти різних меценатів та жертводавців. Теж приблизно мільйон гривень”, — розповідає отець Андрій Будзак, керівник БО “Карітас Надвірна”.

Окрім шелтера, каже Пасічнянський сільський голова Андрій Гунда, у селищі Битків планують започаткувати соціальне підприємництво — створити комплекс “Проживай і працюй”, щоб забезпечити переселенців робочими місцями.

“Ми ведемо переговори з “Укрнафтою” щодо передачі нам профілакторію “Плай”, який поряд. Плануємо там зробити кондитерський цех, пекарня, цех для сортування м’ясних виробів. Щоб люди, які будуть тут проживати, паралельно могли працювати. Їм потрібно заробляти гроші, тому що ні громада, ні держава не може в довгостроковій перспективі завжди дбати про переселенців”, — каже Андрій Гунда.

Шелтер розташований у гірській місцевості. За словами директора фонду “Карітас Коломийської єпархії УГКЦ” отця Василя Триф’яка, це сприятиме реабілітації людей.

“Навколо є чудова природа. І звичайно що, одним з завдань “Карітасу” є реабілітація та адаптація людей на нових місцях. Перебуваючи у такому місці, я думаю, що адаптація проходитиме дуже добре”, — каже Василь Триф’як.

.